Maria Gripes (1923--2007) berättelser är på samma gång välbekanta och okända för många. Hugo och Josefin och Tordyveln flyger i skymningen har blivit klassiker, men hur många minns de komiska skildringarna Tappa inte masken! och Stackars lilla Q? Eller de allvarligt sinnade Pappa Pellerins dotter och Glastunneln?
Denna bok handlar om alla Gripes verk, från I vår lilla stad från 1954 fram till och med Agnes Cecilia. En sällsam historia från 1981, och rör sig kring det "Mariagripelika", kring vad som utmärker berättelserna och författarens sätt att berätta. Frågeställningen formas av en grupp på sju unga läsare som träffats regelbundet och samtalat sig igenom alla 26 verken, inklusive radioteaterserien om Tordyveln, julkalendern Trolltider och filmerna om Hugo och Josefin och om Glasblåsarns barn. Fem år tog det, från läsarnas barndom och in i tonåren. Martin Hellström presenterar här deras inlevelsefulla tolkning av ett rikt och mångskiftande författarskap.
Martin Hellström är lektor i litteraturvetenskap vid Linnéuniversitetet, där han undervisar om barnböcker, boksamtal och litteraturförmedling. Han har tidigare skrivit om Astrid Lindgren i Pippi på scen. Astrid Lindgren och teatern (2015) och hans texter kan också läsas i Dagens Nyheter, där han återkommande deltar med krönikor och litteraturkritik.