Status och makt påverkar hur vi pratar och förhåller oss till varandra. Några kända makthierarkier handlar om kön, klass, etnicitet, ålder och funktionsnedsättning. Dessa utspelar sig i alla relationella sammanhang – även i psykoterapi.
Relationen mellan klient och terapeut är inte jämlik. Terapeuten har mer makt utifrån sin utbildning och anställning, medan klienten ofta är i kris eller har svårigheter och är i behov av den hjälp som terapeuten kan erbjuda. Vilka former av makt kan gestalta sig i samtalet och hur kan makten påverka psykoterapin?
Den här boken vill bidra till ökad förståelse för vad makt är, hur den yttrar sig i psykoterapi och hur makt kan utjämnas. Vinsterna med maktutjämning är många. Det kan stärka alliansen och samarbetet mellan klient och terapeut, göra terapeuten mer träffsäker i sina bedömningar, vara en hjälp i att anpassa behandlingsupplägget – och därmed bidra till färre avhopp och ett bättre utfall av terapin.
Författaren undersöker och ger kunskap om jämställdhet, mångfald, fördomar och normer. Här finns också fördjupande kapitel om genus/kön, sexualitet, allians, språk och kommunikation, samt fallexempel med maktanalyser. De teoretiska verktyg som genomsyrar innehållet är kulturpsykologi, intersektionalitet och normkritik. Författaren visar också hur dessa perspektiv kan införlivas i en fallkonceptualisering i KBT med maktperspektiv. Till varje kapitel finns reflektionsfrågor och övningar som hjälper läsaren att öka sin medvetenhet om makt och att omsätta kunskapen i praktisk handling.
Boken vänder sig till psykolog- och psykoterapistuderande samt till yrkesverksamma psykologer, psykoterapeuter, psykiatri- och vårdpersonal.